Sopar fora de casa: consells pràctics per a una persona amb EM


Deprecated: La funció wp_make_content_images_responsive és obsoleta des de la versió 5.5.0! Utilitzeu wp_filter_content_tags() en el seu lloc. in /home/701135.cloudwaysapps.com/nhpdrrdvdt/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Per a una persona amb esclerosi múltiple, sortir a sopar fora de casa pot suposar un gran esforç, ja que alguns símptomes de l’EM com la fatiga i els problemes de mobilitat poden comportar dificultats importants.

A vegades, les trobades nocturnes amb familiars o amics per compartir un sopar poden ser feixugues per a les persones amb esclerosi múltiple, ja que alguns símptomes de la malaltia poden suposar un repte. Per gaudir d’una vetllada agradable, les persones amb EM poden tenir en compte una sèrie de consells:

  • Ha de ser necessàriament un sopar? Sovint les persones amb EM pateixen més fatiga a la nit. Per això, si volem gaudir al màxim d’aquestes reunions, cal valorar amb els familiars o els amics si és millor organitzar un esmorzar o un dinar en lloc d’un sopar.

  • Escollir un restaurant accessible i que disposi d’aparcament proper. Per entrar i sortir del restaurant amb comoditat, és aconsellable que l’entrada estigui adaptada i no hi hagi esglaons. La persona amb EM es cansarà menys si aparca a prop del restaurant i evita els desplaçaments innecessaris, o si demana a un acompanyant que l’apropi a la porta de l’establiment abans d’estacionar el vehicle. Si el conductor té esclerosi múltiple i preveu que a la tornada li resultarà complicat conduir, pot anar-hi amb transport públic, utilitzar ajuda tècnica per a llargs desplaçaments o, fins i tot, demanar un taxi. Si es preveu fer servir una plaça d’aparcament per a persones discapacitades, s’ha de comprovar prèviament que el restaurant en disposi.

  • Reservar taula. Per tal d’evitar imprevistos i canvis d’última hora, es recomana contactar amb el restaurant amb antelació. D’aquesta manera, sempre es tindrà el convenciment que hi haurà lloc i que no caldrà esperar per seure durant un temps prolongat.

  • Demanar amb antelació les facilitats per a necessitats especials. Si la persona amb EM té problemes de mobilitat, és millor demanar una taula situada a prop de l’entrada i que disposi de més espai. Si s’escau, cal recordar a les persones encarregades del servei de taula que es farà ús del bany adaptat del restaurant. En general, és aconsellable demanar una taula lluny de la cuina per evitar la calor, i tenir el lavabo a prop.

  • Fer una migdiada abans de sortir. En el cas que la trobada sigui a la nit, es recomana descansar just abans de sortir per recuperar-se del cansament de tot el dia i, d’aquesta manera, poder mantenir el màxim nivell d’energia possible durant el sopar.

La importància d’una alimentació saludable

A més d’aquestes recomanacions per evitar que alguns símptomes de la malaltia, com la fatiga, afectin el sopar, cal tenir sempre en compte la importància de seguir una bona alimentació. A continuació s’ofereixen consells perquè una persona amb EM demani el més adequat per sopar:
  • Consultar el menú del restaurant amb antelació. Això permet conèixer si els plats del restaurant s’adeqüen a les necessitats concretes de cada persona i triar amb antelació el menú que es demanarà. Prendre aquesta decisió al mateix restaurant quan s’està afamat comporta, en general, una elecció no saludable.
  • Escollir opcions saludables. Cal vigilar les calories que s’ingereixen: evitar els aliments fregits, les salses i el pa. En aquest cas, és millor decantar-se per aliments cuits, al forn o a la planxa. Demaneu opcions com peix, pollastre o talls primets de carn.
  • No és necessari acabar-se tot el que hi hagi al plat. La majoria de racions dels restaurants són molt abundants i contenen moltes calories innecessàries. Si és possible, el que sobri de l’àpat es pot demanar per emportar-se. Alhora, això soluciona el dinar de l’endemà, ja que no caldrà cuinar.
  • Reduir el consum de sucre. Les postres no necessàriament s’han d’evitar, però sí controlar la quantitat que se’n menja. Una bona solució és compartir les postres amb la resta de comensals o menjar-ne una part i guardar la resta per prendre en un altre moment.
  • Evitar l’alcohol. L’alcohol pot exacerbar alguns símptomes de la malaltia, per això és aconsellable que les persones amb EM evitin el seu consum i, si en beuen, sempre s’ha de fer amb molta moderació.
Enllaç al document original: Dining out with MS. MS Active Source, Biogen Idec, 2013 [accés: 11 de novembre de 2013]. Disponible a: http://www.msactivesource.com/dining-out.xml
Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.