La microbiota intestinal i l’esclerosi múltiple
Deprecated: La funció wp_make_content_images_responsive és obsoleta des de la versió 5.5.0! Utilitzeu wp_filter_content_tags() en el seu lloc. in /home/701135.cloudwaysapps.com/nhpdrrdvdt/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Cada vegada hi ha més estudis que apunten a una relació entre la composició de la microbiota intestinal i algunes malalties inflamatòries del sistema nerviós central com l’esclerosi múltiple. Aquest fet ha propiciat que s’investiguin noves vies terapèutiques per al tractament d’aquesta malaltia.
Alteració de la microbiota intestinal en persones amb esclerosi múltiple
Diversos estudis han mostrat que la microbiota intestinal de les persones amb EM està alterada. Això vol dir que hi ha un desequilibri en la composició de les diferents soques o tipus de microorganismes de la seva microbiota. Aquest desequilibri es produeix en comparació amb la de persones que no tenen EM. A més, afavoriria aquelles soques que semblen promoure processos d’activació inflamatòria.
Altres estudis realitzats en models experimentals d’EM han mostrat que l’alteració de la microbiota intestinal disminuiria l’activitat de les cèl·lules Treg o limfòcits T reguladors. Es tracta d’un tipus de cèl·lules del sistema immune que actuen atenuant la resposta inflamatòria. D’aquesta manera, l’alteració de la microbiota intestinal podria produir l’activació de la resposta immunitària i inflamatòria que podria participar en l’autoimmunitat pròpia de l’EM.
La microbiota, possible via terapèutica per l’esclerosi múltiple
Els investigadors creuen que actuar sobre la microbiota intestinal podria ser una potencial via terapèutica, ja que pot produir un efecte tant en la progressió com en el maneig dels símptomes de l’EM.
Entre els possibles agents terapèutics que s’estan investigant hi ha:
- Suplements dietètics
- Probiòtics
- Antibiòtics específics
- Trasplantament de Microbiota Fecal (TMF)
El TMF consisteix en la introducció d’una solució de matèria fecal, degudament processada, procedent d’un donant en el tracte gastrointestinal de la persona amb EM amb l’objectiu de corregir la seva activitat proinflamatòria.
Encara està també per dilucidar si aquesta estratègia terapèutica serà efectiva per a totes les malalties autoimmunes i quins efectes secundaris, a curt i llarg termini, poden derivar de l’ús d’aquestes teràpies.
La modificació de la microbiota intestinal a l’EM és una via de recerca prometedora. Ara les investigacions se centren a caracteritzar millor el perfil microbià de l’intestí de les persones amb EM en comparació amb la microbiota intestinal de persones sanes, així com amb altres malalties autoimmunes.
Es tracta de comprendre quin perfil de microorganismes contribueixen a l’estat proinflamatori i la manca d’antiinflamació i, en definitiva, entendre millor el paper de la microbiota sobre l’autoimmunitat i l’EM.
Font:
Trevor O. Kirby & Javier Ochoa-Repáraz. The Gut Microbiome in Multiple Sclerosis: A Potential Therapeutic Avenue. Med Sci (Basel). 2018; 6(3): 69. doi: 10.3390/medsci6030069
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!