A l’esclerosi múltiple, la fatiga és el símptoma més comú, ja que es dona entre el 75% i el 95% de persones amb EM. Es pot donar en qualsevol fase de la malaltia i pot afectar de forma significativa la qualitat de vida. Es defineix com una “falta subjectiva d’energia física i/o mental que és percebuda per la persona o el/la cuidador/a i que interfereix en les activitats diàries”.
La complexitat de la fatiga queda reflectida a l’hora de classificar-la. Alguns experts defineixen conceptes relacionats com el de fatigabilitat (increment de la debilitat relacionada amb l’exercici o en progressar el dia) i el de lassitud (sensació anormal, constant i persistent de cansament).
A diferència de la fatiga de la població sana, la fatiga relacionada amb l’EM té característiques pròpies:
- Passa diàriament.
- Empitjora en avançar el dia.
- S’agreuja amb la calor i la humitat.
- Té una aparició sobtada.
- Interfereix notablement en les activitats de la vida diària, en la capacitat laboral i de la vida social i disminueix la qualitat de vida.
Es pot manifestar com a manca d’energia, somnolència o empitjorament dels símptomes de l’esclerosi múltiple.
La debilitat i la fatiga muscular
Els símptomes de debilitat i fatiga estan molt relacionats amb l’esclerosi múltiple. Les persones amb EM poden sentir que no tenen prou força o energia per moure les extremitats o tot el cos. La debilitat en una o les dues cames (anomenada monoparèsia o paraparèsia) pot causar problemes de mobilitat o d’equilibri, així com augmentar el risc de caure. Al tors, la debilitat pot empitjorar la postura o els problemes d’incontinència.
La debilitat es pot explicar pel dany a les fibres nervioses del sistema nerviós central, impedint que els senyals entre els nervis i els músculs es comuniquin correctament. Això pot causar dificultats per moure els músculs, especialment les extremitats, com si estiguessin massa cansats per funcionar.
Si la debilitat muscular és persistent, pot crear complicacions com dificultats per vestir-se, per caminar o el peu caigut, un problema que es dona quan no es pot aixecar la part frontal del peu.
Com combatre la fatiga muscular
Algunes de les idees utilitzades per controlar la fatiga també funcionaran quan es tracti la debilitat. Aquestes inclouen prioritzar activitats i estalviar energia sempre que sigui possible.
A més, hi ha altres opcions que poden ser interessants per mirar de reduir la debilitat muscular:
- Exercici: durant un temps es va pensar que l’activitat física podia empitjorar la fatiga i la debilitat de l’EM, però ara s’ha demostrat el contrari. Una rutina d’exercicis per guanyar força i resistència muscular a poc a poc ajuda a reduir els dos símptomes.
- Tècniques d’economització de l’energia i ús d’ajuts tècnics: tenir autoconeixement del nivell d’energia i saber distribuir-lo en diferents tasques, així com fer ús de certs utensilis permet gestionar la debilitat i la fatiga, permet gestionar millor el cansament al llarg del dia.
- Tenir una bona qualitat del son: la fatiga i els trastorns del son estan molt relacionats. Mantenir bones rutines d’higiene del son pot alleujar el cansament.
- Seguir una dieta equilibrada: triar aliments saludables pot ajudar a tenir més energia i descansar millor.
Es pot contactar amb professionals especialitzats per rebre un assessorament més individualitzat (personal de fisioteràpia, teràpia ocupacional, infermeria…) i poder combatre la fatiga i la debilitat d’una forma efectiva.
Referències
Multiple Sclerosis Fatigue: Symptoms, Causes, Treatments. Cleveland Clinic. Disponible a: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14136-multiple-sclerosis-fatigue
Weakness. MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/a-z/weakness#:~:text=Weakness%20can%20be%20a%20direct,your%20muscles%20can%20become%20weaker.
Managing Multiple Sclerosis Muscle Weakness. Healthline. Disponible a: https://www.healthline.com/health/multiple-sclerosis/muscle-weakness#your-doctor
Brañas P, Jordan R, Fry-Smith A, Burls A, Hyde C. Treatments for fatigue in multiple sclerosis: a rapid and systematic review. Health Technol Assess (2000) 4(27):1–61. Disponible a: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11074395/
Revisat per: Noemí Martínez Lerín. Fisioterapeuta. Núm Col. 3673.
Heu d'iniciar la sessió per comentar.
Tens un compte? Inicia la sessió ara!
Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!