Com gestionar les emocions que provoca l’esclerosi múltiple


Deprecated: La funció wp_make_content_images_responsive és obsoleta des de la versió 5.5.0! Utilitzeu wp_filter_content_tags() en el seu lloc. in /home/701135.cloudwaysapps.com/nhpdrrdvdt/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

L’aparició de l’esclerosi múltiple suposa una allau d’emocions, tant per a les persones diagnosticades com per als familiars i amics. Cada persona ho experimenta i afronta de forma diferent.

Els símptomes físics no són els únics que poden aparèixer en l’esclerosi múltiple. L’impacte del diagnòstic i els símptomes pot provocar moltes fluctuacions en l’estat d’ànim i fer que es tinguin moltes reaccions emocionals incontrolables, que poden estar relacionades.

No hi ha una manera correcta de reaccionar a un diagnòstic d’esclerosi múltiple i qualsevol emoció que se senti és igual de vàlida. Per a moltes persones, el procés d’ajustar-se a un diagnòstic d’una malaltia crònica com l’EM és similar al dol i es necessita un període d’ajustament on se sentirà una barreja d’emocions complexes.

 

Les reaccions emocionals més freqüents davant l’esclerosi múltiple

Tenir un sentiment de pèrdua a causa de l’esclerosi múltiple és normal. La malaltia pot afectar àrees significatives de la vida com l’habilitat per treballar, per caminar o per gaudir d’activitats de lleure. Algunes de les emocions més habituals durant aquest procés són:

  • Por o aprensió: és una reacció molt freqüent en el moment del diagnòstic, especialment per la incertesa que es genera perquè no se sap què passarà a partir d’aleshores o d’arribar a perdre el control de la pròpia vida.
  • Negació: és habitual en el moment del diagnòstic o quan l’EM ha estat inactiva durant un temps i es tornen a notar símptomes és una reacció.
  • Procés de dol: es tracta d’un sentiment normal davant les pèrdues funcionals que la malaltia provoca en la persona amb EM. El dol ha de ser tractat amb paciència i sol desaparèixer amb el temps.
  • Depressió: es calcula que aproximadament la meitat de les persones amb EM tindran algun episodi depressiu en algun moment de la seva vida. Una persona que hagi estat propensa a patir depressions en el passat pot ser més vulnerable amb la malaltia.
  • Culpa: és un sentiment habitual quan la persona amb EM s’adona que ja no pot ocupar-se ni responsabilitzar-se de tasques que abans li corresponien. El sentiment de culpabilitat és especialment fort en el cas de les dones joves amb fills a càrrec seu.

Les emocions fortes són una resposta normal davant dels reptes que suposa l’esclerosi múltiple i és fonamental afrontar-les i no evitar-les.

Consells per ajudar a superar aquestes emocions i conviure amb l’esclerosi múltiple

Quan s’experimenten aquestes emocions intenses, el dia a dia i les relacions personals poden veure’s afectades. La manca de comunicació entre les persones implicades pot provocar que aquestes emocions s’interpretin erròniament i sorgeixin conflictes. Quins consells poden seguir-se per superar aquestes emocions?

  • Recolzar-se en la família: l’EM afecta tots els membres de la família, ja que és habitual que els rols canviïn i que les tasques que abans corresponien a la persona amb EM es traspassin a altres familiars. La família ha de ser conscient que alguns canvis d’humor són inintencionats i s’ha de tenir molta paciència i entendre que els símptomes són molt variables.
  • Comptar amb les amistats: l’EM no ha de convertir-se en un tema tabú en el nostre entorn i les amistats  han d’entendre que, encara que la malaltia hagi canviat moltes coses, l’amistat segueix sent la mateixa.
  • Practicar exercici: l’exercici pot ajudar la persona amb EM a sentir-se millor tan física com emocionalment. Diversos estudis han demostrat que l’exercici pot millorar la mobilitat, reduir la depressió i la fatiga, i millorar l’estat d’ànim.
  • Relaxació: algunes tècniques de relaxació física i mental, com el ioga, la meditació, el taitxí o els massatges, poden ajudar la persona amb EM a sentir-se millor i controlar millor les emocions.
  • Una actitud positiva: és difícil mantenir una actitud positiva durant tot el procés, però s’ha d’evitar caure en una espiral de depressió que pot afectar l’estat físic i les persones que ens recolzen. Si s’entra en una espiral de negativisme, és important demanar ajuda professional.
  • Consultar amb professionals sanitaris: és fonamental resoldre amb els professionals de la salut qualsevol dubte que pugui sorgir sobre tractaments i medicaments. Les teràpies poden tenir un impacte important en l’evolució de la malaltia i ajudar a pal·liar alguns símptomes i emocions negatives.

 

Referències

Multiple Sclerosis & Your Emotions. National MS Society. Disponible a: https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Brochures/Brochure-Emotions.pdf

MS and your emotions. MS Trust. Disponible a: https://mstrust.org.uk/information-support/wellbeing-ms/ms-and-your-emotions

Mood, emotions & behaviour changes with MS. MS Society UK. Disponible a: https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/mental-health/other-mood-and-behaviour-changes

 

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.