A més del virus d’Epstein-Barr la genètica té un paper important en l’EM


Deprecated: La funció wp_make_content_images_responsive és obsoleta des de la versió 5.5.0! Utilitzeu wp_filter_content_tags() en el seu lloc. in /home/701135.cloudwaysapps.com/nhpdrrdvdt/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

També hi intervenen factors externs com la vitamina D, el tabaquisme o l’obesitat, entre d’altres

El director del Cemcat i cap del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Xavier Montalban, i la directora de la FEM, Rosa Masriera, han aclarit dubtes sobre el virus d’Epstein-Barr (VEB) i l’esclerosi múltiple.

Un 95% de la població té el virus d’Epstein-Barr, però només una petita part té esclerosi múltiple. El doctor Montalban sosté que les persones amb EM tenen aquest virus, això no obstant, també s’han de donar altres factors com ara el genètic per tenir esclerosi múltiple. Hi ha 200 gens que ja es coneixen i que contribueixen de forma molt complexa en el desenvolupament de l’EM.

A més del virus i de la genètica també hi ha elements externs que intervenen a l’hora de contraure esclerosi múltiple. Alguns d’aquests elements són:

A més, hi ha altres factors com la microbiota que igualment podrien jugar-hi un paper, tot i que avui encara no tenim prou informació per determinar-lo.

Actualment, s’estan fent assajos per desenvolupar una vacuna contra el VEB. Aquesta vacuna, en fase 1 d’assaig, podria trigar anys a perfilar-se però de moment els assajos de la farmacèutica Sanofi amb animals han tingut èxit i han evitat que el virus entrés a les cèl·lules. Els resultats s’han publicat a la revista Science Translational Medicine.

Si la recerca arriba a bon port, segons el doctor Montalban s’hauria d’aplicar als infants abans que s’encomanin del virus, d’aquesta manera seria una vacuna per prevenir l’EM. Per a les persones que ja tenen esclerosi múltiple, aquesta vacuna no tindrà cap efecte. Tot i això, s’estan estudiant altres tractaments pels quals calen assajos clínics, que podrien donar resultats.

 

Com gestionar la informació?

La directora de la FEM, Rosa Masriera, va recordar que quan es va saber que el virus d’Epstein-Barr podia ser una de les causes de l’EM hi va haver un boom d’optimisme i semblava que l’EM ja s’hagués curat. Atès que la situació dista de la realitat, va recomanar ser realista, tenir esperit crític i contrastar les informacions amb associacions de pacients, com la FEM, o els neuròlegs i professionals sanitaris.

Avenços importants en l’EM

Per últim, el doctor Montalban va recordar que hi ha espai per l’esperança perquè s’està fent molta recerca. En aquest sentit, va destacar que es diagnostica abans i que els tractaments són cada vegada més eficaços. En canvi, va dir que cal millorar en aspectes com la neurodegeneració i neuroregeneració.

Avui hi ha més de 100 assajos de molècules i estratègies diferents de les formes progressives de la malaltia. Només que un 10% prosperi, el doctor està convençut que s’avançarà molt.

2 comentaris

  1. guadalupe jaraquemada piera ha dit:

    Soy una persona afectada de EM primara progresiva , hace unos que tomo Fampyra.. medicamento paliativo y con dispensación farmacia hospitalaria, lo que conlleva dificultad para su adquisición. Me gustaria su opinión sobre esta medicación gracias
    Guadalupe Jaraquemada

  2. Guillermo Silvestre Ojeda ha dit:

    Tras la “vacunación” de Pfizer (coronavius) desasarolle la EM, via Epstein Bar, en dos meses. Ningún médico quiere establecer la relación con la vacuna por terror. Como exigir responsabilidades al Gobierno?
    Y si, hay un aumento en Europa de nuevos diagnosticos de EM paralelos a la famosa vacuna!.

    Guillermo Silvestre

Comments are closed.

Heu d'iniciar la sessió per comentar.

Tens un compte? Inicia la sessió ara!

Vols crear el teu compte? Inscriu-te ara!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.